30-07-09

Hoge Raad voor de Justitie: Voorzitter Cottyn heeft twee verschillende handtekeningen

HogeRaad

Stefaan

Commentaren

heeft er iemand een geheime agenda bij de hoge raad? Jaja heer Cottyn, alhoewel de benaming heer nu ook niet passen kan bij uw werk.
Euh... Who the f... is Thierry ???

Nu had ik ook niet verwacht van zo'n 'expert in rechten' dat hij een dagvaarding nu ook al als een bedreiging aanziet. Heer Cottyn , hou u bij deze vast, een dagvaarding komen we in de strafrecht tegen als een ... recht. Zo simpel kan het uitgelegd worden.

Maar die handtekeningen, ja, wat zou ik daarmee kunnen doen?
Ik denk dat je al weet wat het betekent, heer Cottyn.
OEI, moest de Hoge Raad Voor Justitie nu niet heiliger zijn als de doorsnee crimineel?

Gepost door: Stefaan | 31-07-09

Hervorming Justitie
Zelfs bij journalisten zoals Standaard-journalist Filip Verhoest die Justitie jarenlang naar de mond hebben gepraat, begint het op te vallen dat er niets verandert bij Justitie en dat justitieminister Stefaan De Clerck het, zoals tien jaar geleden, nog steeds over zijn 'hervormingsplan' van Justitie heeft.

De wijsheid komt niet voor de jaren, zegt een vlaams spreekwoord.

Maar er is nog een verschil tussen slecht geluimd zijn of voor de schone schijn wat kritiek geven, en daadwerkelijk iets doen.

De kritiek van Filip Verhoest slaat trouwens grotendeels op zichzelf.
Over 10 jaar schrijft hij waarschijnlijk juist hetzelfde en zullen zijn woorden alleen wat somberder van toon klinken.

--------------------------

Vrouwe Justitia blijft onbeweeglijk


31 maart 2009 - De Standaard Online

Als journalist met een lange staat van dienst, ontkom je er niet aan: alles is al eens gezegd en geschreven. Ook dit maakt deel uit van de job: je valt in herhaling, noodgedwongen.

Maar bij een justitieverslaggever wordt het geduld toch wel erg op de proef gesteld. Wat tien jaar geleden al als een noodzakelijke hervorming is voorgesteld, duikt vandaag met het grootste gemak weer op. Alsof men het ei van Colombus heeft ontdekt.

Dit gevoel bekruipt me opnieuw bij de voorstelling van de grote centrale rechtbank en 'het eenheidsloket, als antwoord op de hopeloos versnipperde rechterlijke organisatie. Zelfs de huidige minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), schrijft in zijn mededeling dat dit ideetje om de justitie dichter bij de mensen te brengen reeds van 1997 dateert. Met andere woorden, tijdens De Clercks eerste carrière als minister van Justitie (1995-1998).

Er is in tien jaar tijd niets veranderd, verklaarde de man recent, waarbij hij bedoelde dat een minister van Justitie nog altijd als een brandweerman van de ene naar de andere incident moet hollen. Maar zijn opmerking geldt voor de Belgische justitie in het algemeen: er is geen onderdeel in de samenleving die zo immuun blijkt te zijn voor verandering als Vrouwe Justitia. Haar standbeeld draagt niet alleen een blinddoek. Het is gemaakt van harde steen en veroert dus geen vin. Net als het gerecht.

Ik geef maar één voorbeeld. Tien jaar geleden werd de concurrentiestrijd tussen de rijkswacht en de gerechtelijke politie bij de parketten als een van de oorzaken gezien voor het mislukken van de speurtocht naar Julie en Melissa, de jonge meisjes die door Marc Dutroux in macabere schuilplaats in een kelder werden opgesloten.

Wie spreekt er vandaag nog over een rijkswachter of een GPP'er? Niemand. De politiehervorming heeft een eind gemaakt aan de rivaliteit tussen politiediensten. En je kunt toch niet zeggen dat deze ingreep simpel was. Het heeft enkele jaren en vooral veel geld gekost, maar de politiehervorming is een feit. De hervorming van de Belgische justitie daarentegen staat zo goed als nergens.

Het lijkt wel op de totstandkoming van een uitgebreid vervoersnetwerk naar Brussel, het fameuze GEN (Gewestelijk Expresnet). Ook dat zal er wellicht pas zijn als ik met pensioen ben. Over vijftien jaar.


Filip Verhoest

http://standaard.typepad.com/justitieblog/2009/03/vrouwe-justitia-blijft-onbeweeglijk.html#reacties

Gepost door: Jan Boeykens | 09-08-09

Jean-Luc Cottyn nieuwe voorzitter Hoge Raad Justitie
Jean-Luc Cottyn neemt met ingang van vandaag het voorzitterschap waar van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). Hij volgt in die functie Nicole Roland op. Dat maakte de HRJ bekend.Het voorzitterschap van de Hoge Raad voor de Justitie wordt volgens een beurtrol, voor een periode van één jaar, uitgeoefend door ieder van de vier Bureauleden van de Hoge Raad.

Jean-Luc Cottyn is advocaat-generaal bij het Hof van Beroep in Gent. In 2004 werd hij voor het eerst verkozen voor de Hoge Raad en hij werd herkozen in 2008. In december 2007 werd hij opgenomen in het Bureau, na de benoeming van Edith Van den Broeck als directeur van het Instituut voor gerechtelijke opleiding. In september 2008 werd de 52-jarige magistraat herkozen als lid van het Bureau.

Jean-Luc Cottyn zit bij de HRJ tevens de Verenigde Advies- en Onderzoekscommissie en het Nederlandse taalcollege voor. (belga/eb)

De Morgen 9/09/09

Gepost door: PRT | 11-09-09

De commentaren zijn gesloten.